Home > On movies > El Bulli: Cooking in Progress

El Bulli: Cooking in Progress

October 23, 2011 Leave a comment Go to comments

  • 2/5
  • Watch it if you’re far down with serious cooking and restaurants. Otherwise, watch Dinner Rush instead.
  • Do enjoy the intricate tasting and cooking experiments, and the scene when Ferran Adrià gets furious because a hard drive has crashed.
  • http://www.imdb.com/title/tt1696535/
  • Seen 22/10 2011 @ Bio Rio salong 4.

I’ve been dreaming of eating at El Bulli. One of the world’s foremost restaurants of all time. A friend and I decided to call in sick and fly down over the day if we would get a table. That never happened and now it’s too late. El Bulli closed July 30  this year but has spawned several books, seminars and trends. For what is called molecular cuisine, El Bulli has been an epicenter. This film follows Ferran Adrià and his head chefs from the closing of the restaurant in the fall, through experimenting with ingredients and cooking methods during winter, to the opening in the summer and the development of the new menus. You’ll see a lot of funny food but I was struck by how regular it is. No magic or industrial processes. There is a vacuum treatment with different oils, meringues of various juices and some odd cuts (cartilage from calfs bow may be considered unusual even on Södermalm). The film really doesn’t carry the myth of impossible culinary creations, which is interesting but also feels a little shallow. The chefs don’t do anything for the movie, they just perform their taste tests, and allow themselves to be filmed. In this way, it feels really authentic, but also less relevant. A bit like an odd holiday movie. So for us that always will grieve that we did not eat there, it’s a bit like amateur porn; hard to like but hard to resist.

Jag drömde om att få äta på El Bulli. En av världens genom tiderna främsta restauranger. En kompis och jag bestämde oss för att ringa oss sjuka och flyga ner över dagen om vi skulle få ett bord. Det blev inte så och nu är det för sent. El Bulli stängde trettionde juli i år men har gett upphov till många böcker, seminarier och trender. För det som kallas det molekylära köket har El Bulli varit ett epicentrum. Den här filmen följer Ferran Adrià och hans chefskockar från att man stänger restaurangen på hösten och experimenterar med råvaror och tillagningsmetoder under vintern, till dess man öppnar igen på sommaren och utvecklar de nya menyerna. Man får se en hel del lattjo mat men jag reagerar mest på hur vanligt det är. Inga magiska eller industriella processer. Det är vakuumbehandling med olika oljor, maränger av olika råvarors juicer och en del udda styckningsdetaljer (brosk från kalvbog får iochförsig anses ovanligt tillochmed på Södermalm). Filmen driver verkligen inte på myten om omöjliga kulinariska kreationer, vilket är intressant men också lite platt. Kockarna gör ingenting för filmen, de gör bara sina smaktester och låter sig filmas. På det sättet känns det verkligen autentiskt, men också mindre relevant. Lite som en udda semesterfilm. Så för oss som alltid kommer gräma oss över att vi inte åt där är det lite som amatörporr; svårt att gilla men svårt att låta bli.

Categories: On movies
  1. October 23, 2011 at 22:03

    Bra recension och väldigt målande språk. Såg början av en film om El Bulli på flyget till NY senast, det borde rimligen ha varit denna. Jag somnade efter en dryg kvart, vilket borde betyda ett lågt betyg för en matnörd som jag.
    Är det någon mening för mig att se den, tror du? Eller ska jag lägga tiden på egna experiment i köket istället?

    Ha det bäst!

    Kram/Sara

    • October 24, 2011 at 08:23

      Tack för kommentaren, Sara. Jag förstår att du somnade, det händer ju inte mycket i början av filmen. Tempot går upp ju närmare man kommer öppnandet av restaurangen, men sakligt sett är det mest intressant i början när de labbar med maten. Så för att svara på din fråga, nja det är väl tveksamt hur mycket nytta man har av filmen. Men som bakgrund medan man slänger ihop en boeuf bourguignon är det kul. Kör hårt. Vi ses.
      E

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: