Home > On movies > Kronjuvelerna/The Crown Jewels

Kronjuvelerna/The Crown Jewels

I just love movies with their own reality, without hesitation or excuses. But that take tons of precision and a plethora of details in scenography and acting. The Crown Jewels had the vision but not quite the resources, which is evident already in the titles. The sense of a studio is apparent in every scene and the illusion breakes all the time. That’s a shame because it’s very beautiful. Anachronistic fiftees impressionistic. Loa Falkman and Alaxandra Rapaport gives great performances but generally the young actors are a bit shaky. Specially because the magic setting demands a kind of sensible over-acting.
When I think about, this is a teenage movie. Maybe a good one.

Jag älskar filmer med en egen verklighet, som inte tvekar och som inte ursäktar sig. Men det kräver tonvis av precision och detaljrikedom. Redan i förtexterna märks att Kronjuvelerna hade visionen men inte resurserna. Studion är närvarande i varje scen och filmens parallellverklighet blir aldrig riktigt övertygande. Det är synd, för det är en bra idé och det är snyggt. Femtiotal men anakronistiskt, impressionistiskt. Falkman och Rapaport gör det bra men överlag är det svårt för de unga skådespelarna, särskilt med den lite magiska bakgrunden som kräver ett känsligt överspel.
När jag tänker på det så är ju det här en tonårsfilm. Kanske en bra sån.

Advertisements
Categories: On movies
 1. SSon
  July 29, 2011 at 11:00

  Det ser ut att bli en av de största filmflopparna på länge, knappt 50 000 besökare på 4 veckor.

  • July 30, 2011 at 18:31

   Vad intressant. Det skulle vara kul att veta var du fått statistiken från. Med en snabb sökning hittade jag bara SFIs statistik och därmed siffror tillochmed juni.
   Iallafall. Jag håller med dig, det blir säkert en flopp. Inte så konstigt, med tanke på att den marknadsförts som en vuxenfilm men inte riktigt levererar på den nivån. Och ärligt, man kan väl inte räkna med att gå runt ekonomiskt om man gör film för fyrtiofem miljoner kronor även om nio millioner kommer från SFI. Ändå hoppas jag den drar in mer pengar internationellt, för svensk films skull, även om jag tyckte filmen var lite skakig . Det är ju stora, modiga produktioner vi behöver i det här landet.
   Tack för kommentaren!
   / Erik S

   • SSon
    August 3, 2011 at 01:18

    Nu trillade den bort från topp 10 listan.

   • August 3, 2011 at 01:42

    Ajdå. Men jag undrar fortfarande var du fått statistiken ifrån. Vill du upplysa oss?
    Mvh / Erik S

 2. SSon
  August 4, 2011 at 19:52

  Boxofficemojo.com listar all statistik med ca 5 dagars försening.

  Svenska filmer med hög budget görs ofta med mer pengar från Tyskland än från Sverige. Men Svenska filmer som går bra i Tyskland brukar inte gå bra i ngt annat land än just i Tyskland där de i huvudsak går på TV.

  Med SFI som styrande i Sverige finns det ingen framtid för svensk film på bio.

 1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: